אונטערשייד צווישן ווערסיעס פון "באגס באני"

אינהאַלט אויסגעמעקט אינהאַלט צוגעלייגט
כי המידע מקודם לא היה נכון
זיי מבטל רי-ווערסיע 553269 פון 217.132.249.125 (רעדן) דאָ איז די אידישע װיקיפּעדיע
טאַג: אַנולירן
 
שורה 1:
{{יתום}}
{{כאראקטער
|קאליר=lightgrey
|נאמען=באַגס באַני
|בילד=Bugs Bunny statue in Butterfly Park Bangladesh (01).jpg
|קעפל=א באַגס באַני סקולפטור אין [[באנגלאדעש]]
|סעריע=[[לוני טונס]]{{ש}}[[מערי מעלאדיעס]]
|ערשטער="א ווילד קיניגל" ([[1940]])
|שאפערס=[[טעקס אייוורי]]{{ש}}[[באב גיווענס|באָב גיווענס]]{{ש}}[[טשאק דזשאנס|טשאַק דזשאָנס]]{{ש}}[[ראבערט מאקימסאן|ראָבערט מאַקימסאָן]]
|שטימע=[[מעל בלענק]] (1940 - [[1989]]){{ש}}[[דזשעף בערגמאן|דזשעף בערגמאַן]] ([[1990]] - [[1993]]; [[1998]]; [[2003]]; [[2011]] ביז היינט){{ש}}[[גרעג בערסאן|גרעג בערסאָן]] ([[1991]] - [[1997]]){{ש}}[[בילי וועסט]] ([[1996]] - [[2006]]){{ש}}[[דזשא אלאסקי|דזשאָ אַלאַסקי]] ([[2000]] - 2011){{ש}}[[עריק באזוזא|עריק באַזוזאַ]] (2018 ביז היינט)
|זגאל=[[קיניגל]]
|מין=זכר
|פריינט=לאָלאַ באַני (זינט "ספּייס דזשעם")
}}
'''באַגס באַני''' ([[ענגליש]]: ''Bugs Bunny'') איז א [[פיקטיווער כאראקטער|פֿיקטיוו]] [[אנימאציע|אַנימירט]] [[קיניגל]] וואס באווייזט זיך אין די "[[לוני טונס]]" און "[[מערי מעלאדיעס]]" [[קארטון|קאַרטונען]] פֿון די [[ווארנער ברידער|וואָרנער ברידער]].
 
{{-}}
באגס באני (באנגלית: Bugs Bunny) הוא ארנב מונפש המופיע בסדרות הסרטים המצוירים "לוני טונס" ו"מרי מלודיס" בהפקת האחים וורנר. הוא נחשב כאחת מהדמויות המצוירות המוכרות ביותר בעולם.
{{כאראקטער-שטומף}}
 
[[קאַטעגאָריע:פיקטיווע כאראקטערן]]
 
תוכן עניינים
1 היסטוריה
2 מאפייני הדמות
3 דיבוב
3.1 מדבבים אמריקאיים
3.2 מדבבים ישראליים
4 ראו גם
5 קישורים חיצוניים
6 הערות שוליים
היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]
הדמות של באגס באני התפתחה בהדרגתיות בעבודה משותפת של שישה יוצרים: בוב קְלאמְפֶּט, צ'אק ג'ונס, פריץ פרילינג, ארתור דייוויס, טֶקְס אֶיְוֶרי ורוברט מקימסון, בברוקלין, ניו יורק עבור חברת "ליאון שלזינגר פרודוקשנס" שהכינה סרטים מצוירים עבור האחים וורנר[1]. בשנת 1940 היא הופיעה "A Wild Hare" עם רוב המאפיינים הנוכחיים שלה, בהם האימרה: "What's up, Doc?" (בעברית: "מה המצב, דוק?").
 
מאפייני הדמות[עריכת קוד מקור | עריכה]
לדברי מל בלאנק, השחקן הראשון שדיבב אותו, המבטא שלו הוא שילוב בין צורות הדיבור של הרבעים הניו יורקיים הברונקס וברוקלין. באגס באני התפרסם במשפט "אֶה, מה נשמע, דוק?", שנאמר תוך כדי לעיסת גזר חי, ובסכסוכים שלו עם אלמר פאד, יוסמיטי סם (קאובוי קטן קומה עם שפם ארוך בצבע כתום חזק שתמיד מצויד בנשק חם), מרווין ממאדים, טאז השד הטסמני, דאפי דאק ואפילו וייל אי. קאיוטי (שבדרך כלל רודף אחרי רוד ראנר). לרוב באגס באני יוצא מנצח מהסכסוכים האלה. הדבר בולט במיוחד בסרטים שביים צ'אק ג'ונס, שבהם נהג להציג "מנצחים" נגד "מפסידים".
 
ג'ונס חשש שהתוקפן המנצח תמיד יאבד את אהדת הצופים, וכדי לפתור בעיה זו דאג שיריביו של באגס באני יציקו לו, ירמו אותו או יאיימו עליו שוב ושוב. לאחר שנפגע כך (לרוב שלוש פעמים), היה באגס אומר בדרך כלל "ברור לך שעכשיו תהיה מלחמה" (שורה שלדברי ג'ונס נלקחה מגראוצ'ו מרקס), או לפעמים "ברור לך שזה לא יעבור בשתיקה". לאחר שהרוויח ביושר את זכותו לנקום או להתגונן, קיבל באגס את אישורו הדומם של הקהל לחולל את המהומות שלו.
 
במאים אחרים כגון פריץ פרילינג הציגו את באגס באני כשהוא יוצא מגדרו בניסיון לעזור לאחרים בעת צרה, וכך יצרו שוב סיבות קבילות למעשי הקונדס שלו.
 
 
כוכבו של באגס באני בשדרת הכוכבים של הוליווד
לעומת זאת כאשר באגס באני פוגש דמויות "מנצחות" אחרות, כגון ססיל הצב, הביצועים שלו אינם מזהירים, ובדרך כלל ביטחונו העצמי המופרז פועל לרעתו.
 
באגס באני הוא מקבילה מודרנית לדמות התכסיסן מהמיתולוגיה והפולקלור.
 
מקור השם "באגס" הגיע לאחר שהאנימטור בן הארדוואי שכינויו היה באגס יצר ב-1938 סקיצה של ארנב ומתחת לתמונה כתב "הארנב של באגס" (ובאנגלית: Bugs' Bunny) ומאז סרטו השני, ב-1941 הוחלט לתת לארנב את שמו. בסדרת הקומיקס המבוססת על הסרטים המצוירים שמו הכביכול אמיתי של באגס באני הוא ג'ורג' וושינגטון באני.
 
דיבוב[עריכת קוד מקור | עריכה]
מדבבים אמריקאיים[עריכת קוד מקור | עריכה]
להלן השחקנים אשר דיבבו את הדמות בשנים האחרונות:
 
מל בלאנק – מל בלאנק דיבב את באגס באני במשך 49 שנה, החל מ-1940 עד למותו. לדבריו, המבטא שלו הוא שילוב בין צורות הדיבור של הרבעים הניו-יורקיים הברונקס וברוקלין, אך טקס אייברי טען שבלאנק נתן לדמות מבטא אירי. בסרטון השני של באגס, "Elmer's Pet Rabbit", בלאנק נתן לדמות קול שונה לחלוטין, אבל האחים וורנר החליטו שהקול הקודם היה יותר טוב. בזמן הקלטת הקולות, היה בלאנק לועס גזר, מה שקטע לעיתים את הדיאלוג, ואילץ את האנימטורים לסגור לדמות השנייה את הפה. אחר כך בלאנק ניסה לעבוד עם ירקות אחרים, כגון סלרי, אך אף אחד מהם לא נשמע כמו גזר. אז מצא בלאנק פתרון לבעיה: ללעוס גזר ומיד לירוק אותו למרקקה, ולא לבלוע אותו, כדי להמשיך להקליט את הדיאלוג. בסרט "באגס באני: כוכב עליון" בלאנק טען שהוא אלרגי לגזר, והיה יורק את הגזר כדי למנוע תגובה אלרגית, אבל באוטוביוגרפיה שלו לא מצאו פרטים כאלה; מנגד, בראיון שנערך איתו ב-1984, הוא הכחיש את היותו אלרגי לגזר.
ג'ף בֶּרְגְמַן – ג'ף ברגמן היה הראשון שדיבב את באגס באני אחרי פטירתו של מל בלאנק בשנת 1989. הוא קיבל את התפקיד כשניסה להרשים את "האחים וורנר" בחיקויָו לדמויות של מל בלאנק. אחר כך הם הריצו קלטת שבה היה דיבוב של מל בלאנק ודיבוב חובבים של ג'ף ברגמן וטענו שהם לא יכולים להבדיל. כך התחילה קריירת הדיבוב של ברגמן. ברגמן דיבב את באגס באני מ-1990 עד ל-1993. בסדרה "Looney Tunes Show" שהוקרנה בערוץ Cartoon Network במאי 2011 המשיך ברגמן לדבב את הדמות וגם דיבב את דמותו של דאפי דאק.
גרג ברסון – גרג בארסון דיבב לראשונה את באגס באני ב"עלילות טייני טון" ב-1995. אחר כך הוא דיבב את באגס באני בסרטון "From Hare to Eternity" המוקדש לזכרו של המנוח פריץ פרילינג, שהיה גם הסרטון האחרון שביים צ'אק ג'ונס. דיבב פעם נוספת את הדמות בסדרה "The Bugs and Daffy Show", אשר הוקרנה על המסך בשנים 2003-1996 ב"קרטון נטוורק". ברסון נפטר ב-2008.
בילי וסט – זו לא הפעם הראשונה שבילי וסט דיבב דמות כלשהי של "לוני טונס". לדוגמה, ב-1988 הוא דיבב את ססיל הצב, לצד מל בלאנק. וסט גם דיבב את הדמות בסרט "ספייס ג'אם" שבו השתתף שחקן הכדורסל מייקל ג'ורדן. כמו כן, וסט דיבב את הדמות בספיישל "לוני טונס" לחג המולד, ספיישל "לוני טונס" לפסחא ובכמה משחקי וידאו שבהם מככבות הדמויות של "לוני טונס".
ג'ו אלאסקי – ג'ו אלאסקי, כמו ג'ף ברגמן, היה חקיין, וידע לחקות דמויות רבות מה"לוני טונס", כולל באגס באני. למעשה, אלאסקי כבר דיבב את יוסמיטי סֶם בסרט "מי הפליל את רוג'ר ראביט", מכיוון שלמל בלאנק הייתה בעיה במיתרי הקול. אלאסקי דיבב את באגס באני גם בסרט "טוויטי מסביב לעולם". דיבב לאחרונה את באגס באני וגם את דאפי דאק בסרט "לוני טונס: חוזרים לאקשן" מ-2003. כמו כן, אלאסקי דיבב את דאפי דאק בסרטון "Daffy Duck for President".
סֶמְיוּאֶל וינסנט – דיבב את הדמות רק ב-"Baby Looney Tunes" ששם דיבב גם את דאפי דאק.
נואל בלאנק – נואל בלאנק דיבב את באגס באני בסרט "It's a Wonderful Tiny Toon Christmas Special". מל בלאנק טען בערוב ימיו שנואל ידבב את באגס באני עד שלא יחלים. בלאנק הצעיר אכן דיבב את הדמות, ברם אביו לא החלים אלא נפטר. נואל בלאנק דיבב את באגס באני (יחד עם אביו) בסרט "מי הפליל את רוג'ר ראביט".
אריק באוזה – עתיד לדבב את באגס באני ואת דאפי דאק בסרט "ספייס ג'אם: מורשת חדשה".
מדבבים ישראליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
אבי פניני (1991)
אוהד שחר (2006-1991, כולל בספייס ג'אם)
עמי מנדלמן (2012-2006, 2001)
סער בדישי (החל מ-2012)